Sporttherapie voor medewerkers van geüniformeerde diensten en veteranen
Posttraumatische stressstoornis of PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende, traumatische ervaringen. Onder de doelgroep geüniformeerde dienst-medewerkers is het aantal medewerkers met deze psychische klachten vrij hoog. Niet verwonderlijk gezien de situatie waar zij dag in en dag uit mee te maken hebben. De laatste jaren is er steeds meer erkenning voor deze klachten en kunnen de medewerkers op steeds meer plekken terecht voor professionele pscyhische ondersteuning.
De oprichters van Buddy2sur5 zijn actief in de survivalrunwereld. Een groot deel van de sporters heeft een militaire- of politieachtergrond. Uit gesprekken met deze dames en heren, bleek dat deze sport voor hun de manier was om de stress die zij regelmatig ervaren het hoofd kunnen bieden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat sporten niet alleen invloed heeft op de fysieke, maar ook de mentale gezondheid. Tijdens het sporten legt het brein andere verbindingen. De sporters komen letterlijk weer in verbinding met hun lijf. Ze gaan weer hun "lijf" voelen. Ze leren de stress die opgeslagen wordt in hun lijf te herkennen, erkennen en los te laten. Door inspanning ontstaat ontspanning, waardoor de krampachtige houding van het lichaam wordt losgelaten. Dit heeft zijn weerslag op het brein. Na een sportsessie komen de deelnemers in een positieve flow die meegenomen kan worden in de rest van de dag of week.
Vanuit dat oogpunt heeft Buddy2sur5 een sporttherapie voor medewerkers van geüniformeerde diensten en veteranen met PTSS ontwikkeld. Met als doel de deelnemer letterlijk in beweging te brengen, zowel mentaal als fysiek. De trainingen worden begeleid door een lifecoach/sporttrainer en voedingsdeskundige/sporttrainer. Het uiteindelijke doel is onder begeleiding van een (sport)begeleider een survivalrun te lopen.
Sporttherapie traject
- Na aanvraag door de deelnemer of derden volgt een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of er een klik is tussen de coaches en de deelnemer, worden doelstellingen gecreëerd en een trainingsplan gemaakt.
- De deelnemer wordt begeleid door een ervaren lifecoach/trainer en voedingsdeskundige/trainer. De lifecoach begeleidt het mentale aspect, de voedingsdeskundige begeleidt de deelnemer om zijn vaak verstoorde eetpatroon weer in balans te brengen. De trainingen worden in eerste instantie alleen door de caoch gegeven. Als de deelnemer zich thuis voelt kunnen andere trainers een deel van de training overnemen.
- Elke trainingsessie duurt 1,5 uur.
- Per deelnemer wordt bepaald hoeveel trainingssessies er per week plaatsvinden.
- De eerste drie trainingen bestaan uit techniektraining, kennismaking met alle hindernissen, technieken en met de trainers.
- Elke zes weken vindt er een uitgebreide evaluatie plaats om te kijken of het trainingsplan aangepast moet worden.
- De eerste weken wordt de deelnemer individueel begeleid. Tijdens de evaluatie na de eerste zes weken kan bekeken worden of de deelnemer kan overstappen naar de Buddy-trainingsgroep of dat hij nog een periode individueel doorgaat.
- Een basisdoelstelling van zowel de individuele training als de Buddy-trainingsgroep is het lopen van een survivalrun. Het lopen van deze run biedt vele uitdagingen: fysieke conditie en kracht, mentale weerstand, samenwerking, omgaan met grote groepen mensen e.d. De deelnemers worden bij een survivalrun altijd begeleid gedurende de gehele activiteit.
- De duur van het sporttraject is 6 maanden. Daarna vindt een evaluatie plaats, eventueel met een begeleider /zorgcoördinator, om te kijken of de deelnemer doorgaat in het traject of overstapt naar een reguliere trainingsgroep.
Als een deelnemers onder behandeling is van een professionele ondersteuner (psycholoog/psychiater) dan wordt er altijd (met toestemming van de deelnemer) contact opgenomen met deze hulpverlener. Dit om de behandeling en de ondersteuning vanuit Buddy2sur5 zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.
Exclusief
- Lidmaatschap SBN (Survival Bond Nederland) verplicht i.v.m. verzekering (€ 17,- per jaar)
- Deelname aan een survivalrun. Deelname aan een run binnen het sporttraject kost € 65. Dit zijn de reiskosten en het inschrijfgeld voor de deelnemer + begeleider (± 1 dagdeel).
- Eigen materiaal (kleding, schoenen, bidon etc.)
Ben jij geïnteresseerd in ons sporttraject? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! |