Welke kleding heb ik nodig voor een training of wedstrijd?
Goede kleding en goede schoenen kunnen het verschil maken of je enthousiast blijft voor het sporten of dat je met blessures en gedesillusioneerd thuis zit. Daarom is het heel belangrijk tijd te nemen om al je materialen bij elkaar te verzamelen. Om je rustig de tijd te geven om alle info tot je te nemen, hebben wij hieronder verschillende tips en overwegingen geschreven. De eerste tip is gelijk de belangrijkste: Ga naar een specialist en koop niet zomaar wat op internet. Pas als je goed bent voorgelicht en bekend bent met de materialen kan het interessant zijn om via internet te bestellen. Maar ook hier geldt: Goedkoop is soms duurkoop!
De blote huid
Tijdens koude dagen, waarbij je ook nog veel door het water moet, kan het slim zijn om je in te smeren met vaseline. Dit sluit je huid af, waardoor je de warmte beter kan vasthouden, maar het zorgt er ook voor dat het water van je huid geweerd wordt. Dit trucje wordt ook door veel triatleten gebruikt. Zorg dat de vaseline van je handen af is als je gaat sporten, anders heb je geen grip in de hindernissen.
Ondergoed
De basis van je kledingarsenaal is natuurlijk je ondergoed. Gewoon ondergoed blijft vaak niet goed zitten tijdens het sporten of zit niet lekker onder een strakke sportbroek. Het kan dus de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar speciaal sportondergoed. Let bij het kopen ook op of eventuele naden rondom het kruis netjes zijn afgewerkt zodat de kans op schuren minimaal is. daarnaast is het fijn als het ondergoed zweet doorgeeft aan de volgende laag, zodat je irritatie aan de billen en andere lichaamsdelen voorkomt. Dit is ook belangrijk als je door water of modder heen moet. Naast irritatie kan natte kleding namelijk voor te veel afkoeling zorgen als het koud of winderig weer is. Over het algemeen houden synthetische materialen minder vocht vast en voeren ze het vocht sneller af dan katoen of wol. In tegenstelling tot natte katoenen kleding isolert natte wollen kleding nog wel (enigszins). Hierdoor zie je katoen dus nauwelijks terug in kleding voor intensief sporten.
Tip! Neem bij het kopen van sportondergoed je sportbroek mee, zodat je kan voelen of het lekker zit onder je sportbroek.
De dames hebben een extra onderdeel bij het ondergoed, de sport-BH. Een sport-BH zorgt voor extra ondersteuning, wat vooral belangrijk is bij wat zwaardere borsten. Als je borsten tijdens het sporten gaan 'dansen', kan dit tot pijnlijke borsten leiden en zelfs rugklachten. Zogenaamde 'padded' sport-BH's kunnen je borsten extra beschermen tegen de kou en eventuele botsingen met hindernissen, maar blijven wel langer nat dan BH's zonder vulling. Verder geven veel vrouwelijke survivalrun/obstacle run sporters de voorkeur aan sport-BH's zonder beugels of sluitingen aan de voorzijde, omdat deze erg pijnlijk kunnen zijn als je met je bovenlijf op hindernissen komt te liggen.
Tip! Geef wat extra geld uit aan een goede sport-BH. Je doet er lang mee en het kan veel leed voorkomen. Spring, hup, draai en zwaai met je armen tijdens het passen, zodat je kan voelen of de BH ook goed blijft zitten tijdens het bewegen.
Thermokleding
De survivalrunsport kent geen winterstop en ook worden er steeds meer obstacleruns in de koude maanden georganiseerd. Een goede thermoshirt mag dan ook niet in je sportarsenaal ontbreken. Er zijn vele soorten thermokleding en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Dik, dun, wol, synthetisch, korte mouwen, lange mouwen.... het is een kwestie van uitproberen wat jij lekker vindt. Wel is het van belang dat het shirt goed aansluit. Dat is niet alleen warmer, maar zorgt er ook voor dat het niet hindert bij het nemen van de hindernissen. Naast een thermoshirt is het lekker om tijdens hele koude dagen onder je sportbroek ook een thermobroek te dragen.
Sportbroek
Net als bij schaatsen en hardlopen is de 'thight' ook de broek om te dragen tijdens survivalrun- en obstaclerun-trainingen en wedstrijden. De broeken geven je optimale bewegingsvrijheid, hinderen niet bij het bestormen van de hindernissen en beschermen je tegen schuur- en schaafplekken. De broeken zijn zowel in zomer- als winterversie verkrijgbaar.
Sokken
Ook voor sportokken geldt dat iedereen een eigen voorkeur heeft. Er is dan ook geen bepalend advies. Kies voor een wat hogere sok, zodat je enkels (en eventueel zelfs je schenen) extra beschermt zijn tijdens het nemen van je hindernissen. Tegenwoordig zijn er compressie-sokken te koop. Compressie-sokken ondersteunen het hart bij het afvoeren van afvalstoffen uit je spieren. Ze hebben bij veel lopers een gunstige werking op diverse onderbeenklachten, zoals scheenbeenklachten (shinsplints), spierkramp, achillespeesklachten en doorbloedingklachten.
Schoenen
- Er zijn geen officiële survivalschoenen, maar er komen steeds meer trail-hardloopschoenen op de markt die uitermate geschikt zijn voor de survivalrun-/obstaclerunsport. Er zijn een paar punten waar je op moet letten als je nieuwe schoenen gaat kopen.
- Koop je schoenen aan het einde van de dag als je voeten een beetje opgezet zijn. Ga ook op een moment dat de winkel niet zo druk is, zodat de verkopers tijd voor je hebben. Soms kan je ook een afspraak maken om langs te komen.
- Let op de grip van de zolen. Ze moeten geschikt zijn om off-road te rennen zonder dat je wegglijdt en ook in touwhindernissen is het erg prettig om schoenen met grip te dragen.
- De schoenen worden behoorlijk op de proef gesteld. De modder, nattigheid en hindernissen tasten je schoenen behoorlijk aan. Kunnen ze daar wel tegen of vallen ze na een paar trainingen tijdens het uitspoelen uit elkaar?
- De schoenen moeten goed zitten. Niet elke voet is hetzelfde en niet iedereen loopt hetzelfde. Bij een goede speciaalzaak, worden je voeten opgemeten en maken ze een filmpje van de manier waarop jij loopt. Zo krijgt jij de schoen die bij jou past. Dit is heel belangrijk om blessures te voorkomen! Koop dus nooit je schoenen online, tenzij je een tweede paar van dezelfde schoenen bestelt.
- Als je regelmatig traint is het handig om een tweede paar te hebben, zodat je altijd met droge schoenen kan starten. Daarnaast krijgen de schoenen de tijd om weer een beetje bij te komen en de vorm te herstellen.
- Onderhoud je schoenen goed. Dat betekend na elke modder-training of wedstrijd, je schoenen goed uitspoelen en drogen. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Muts en sjaal
Als het kouder wordt kan het soms lekker zijn om een muts op te zetten, terwijl je nog steeds in een t-shirt loopt. Een groot deel van de warmte verlies je via het hoofd, dus een muts kan heel veel schelen bij het warm houden van je lichaam! Belangrijk is het dat de muts comfortabel zit en niet af kan glijden tijdens het nemen van de hindernissen.
Een grote sjaal omdoen is natuurlijk niet handig, maar een losse coll kan heel er prettig zijn. Het houd je nek lekker warm, maar je kan het ook gebruiken als muts of haarband.